Výuka cizí­ch jazyků od raného dětství? Možná rizika či výhody?

Lenka Šulová

Vzhledem k tomu, že se stále častěji setkávám s diskusemi na téma vhodnosti či nevhodnosti započetí výuky cizích jazyků již v předškolních zařízeních, ráda bych v následujícím textu probrala alespoň to nejpodstatnější, co hovoří pro a proti ranému vyučování cizího jazyka. Že je toto téma aktuální, o tom svědčí nejen zájem rodičů, ale i učitelů předškolních zařízení (zprvu mateřských školek, ale v posledním období i vychovatelů v jeslích) a také zájem učitelů cizích jazyků a dokonce i odborných pracovišť, která připravují lingvisty. V posledních několika letech se s tímto problémem setkávám dosti často především v Evropě, kde rodiče (nejen v České republice) mají snahu reagovat na aktuální „nadvládu angličtiny“.

Domnívám se, že aktuálnost tématu v ČR je posílena zvýšeným pohybem cizojazyčného obyvatelstva na našem území, větším počtem bilingvních párů v ČR, proklamovaným „návratem“ do Evropy a s tím související rostoucí potřebnou jazykové výbavy, ambiciózností některých rodičů, kteří chtějí dát svému dítěti všestranné výhody pro jeho další uplatnění ve společnosti a kteří často nesou nelibě svůj vlastní jazykový handicap.

Klíčová slova

cizí jazyk, raný vývoj, bilingvismus

Literatura

Goleman, D. (1997). Emoční­ inteligence. Praha : Columbus.

Matějček, Z., & Langmeier, J. (1986). Počátky našeho duševní­ho života. Praha : Panorama.

Papoušek, H., Jürgens, U., & Papoušek, M. (1992). Nonverbal vocal communication. NY, Cambridge University.

Papoušek, H., & Papoušek, M. (1987). Intuitive parenting: a dialectic counterpart to the infant´s inte­grative competence. In Osofsky, J. D. (ed.), Handbook of Infant Development. New York, Wiley, 669–720.

Šulová, L. (2004). Raný psychický vývoj dí­těte. Praha: Karolinum.

Šulová, L. (2006). Specifický vliv otcovské a mateřské mluvy v počátcí­ch řečového vývoje. Československá psychologie, roč.L, čí­slo 4, s. 327–341.

Zobrazit celé Skrýt